Határon túli kapcsolataink

csángó gyerekekkel

A Szakkollégiumunk 2006 óta szervez nyári táborokat Moldvában csángómagyar gyermekeknek és gyűjt adományokat a részükre (karácsonyi cipősdoboz akció, jótékonysági vásárok, adventi jótékonysági koncert). Ezeket a munkákat a hallgatóink szervezik és  valósítják meg.

Szakkollégiumunk 2006 óta szervez nyári anyanyelvi táborokat csángómagyar gyerekeknek (Diószén, Lábnyik, Külsőrekecsin).
Beszámoló a 2008-as táborról: szövegesen vagy diavetítéssel
Képek a táborokról és a kapcsolódó rendezvényekről: adománygyűjtésről és a gyermekek vendégül látásáról Debrecenben.

Végül egy Moldva ihlette képes összeállításunk.

pünkösdi zarándoklat Csíksomlyóra

2007-től 2019-ig minden év pünkösdjén ifjúsági gyalogos zarándoklatot szerveztünk, többször  a Zetelaki Római Katolikus Plébánia (Hargita megye, Románia) ifjúsági közösségével együttműködésben a csíksomlyói búcsúra. Zetelakáról kétnapos gyalogos zarándoklattal mentünk Csíksomlyóra, majd ugyanígy vissza, át a Hargitán. A személyes és közösségi kapcsolatok építésén túl a össznemzeti jelentőségű szakrális eseményen való részvétel élményszerű megtapasztalása is célunk volt.  

A 2015-ös zarándoklat képei

Koncert Csíkdelnén

2013 pünkösd vasárnapjától 6 éven át (a sorozatot csak a pandémia szakította meg) a csíkdelnei Szent János pusztatemplomban Régi Zenei Koncertet és Áhítatot szerveztünk, amelynek díszvendégei a csíkdelnei római katolikus egyházközség vezetője, Csintalan László atya, ny.esperes, az egyházközség tagjai és Gál Sándor 1848-as Nyerges-tetői mártír tiszt helyi leszármazottai.  A koncertet a ferences atyák meghirdették a csíksomlyói búcsúi szentmisén, így számos résztvevője volt, a meghívottak: a csíksomlyói búcsú résztvevői köre, a csíkdelnei és csíkpálfalvai plébániai és faluközösség. 
Meghívott művészek, előadók a szakkollégium zeneművészetis hallgatói, végzettjei, mint pl. Kovács Csilla és Hódi Eszter ének, Dudás Nóra orgona, Mohay Anna cselló, vagy meghívott vendégek, mint Boczán Zsófia blockflöte, furulyaművész, Moldován Tekla gitárművész, Laczik-Pető Balázs ütős, mindnyájan a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának volt és jelenlegi végzős hallgatói, illetve mások is, mint Lachegyi Anna cselló, viola da gamba, Hunyady Koppány (Csíkszereda) hegedű, Király Gellért ének.
A rendezvényt a csíkdelnei Római Katolikus Plébániával együtt szerveztük meg. A műsor tartalma elsősorban a Pünkösdhöz kapcsolódott, de emellett más egyházi mű is szerepelt. Az egyes darabok között a csíkdelnei barokk szárnyasoltár ott látható tábláiról hallható elemző-elmélkedő szöveg hangzott el Tornay Krisztina előadásában. 

A koncertekhez többször kapcsolódott egy beszélgetős kamarakoncert is, előző napon, a csíkszeredai Moldvai Csángó Bentlakás diákjai számára.

Fényképes beszámoló a 2016-os koncertről.